Bułki orkiszowe
Puszyste i miękkie w środku bułki z białej mąki orkiszowej, dla dzieci i dorosłych.
Składniki na 8 sztuk:
500 g mąki orkiszowej typ 550
łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru
275 ml mleka
- Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól.
- Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość na gładkie ciasto, które nie przywiera do rąk.
- Uformować je w kulę i przełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
- Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
- Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić ponownie na 45 minut.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić bułki i piec około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wyglądają bardzo apetycznie, muszę też takie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i zachęcam do pieczenia, bo przepis naprawdę bardzo łatwy :)
UsuńBardzo dziękuję, super przepis. Piekę z niego również chleb, już wiele bułek za mną :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam :)
Usuń