Suflet czekoladowy
Delikatna i lekka, a zarazem mocno czekoladowa pianka. Przepis pochodzi z niezawodnej książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Autor radzi, aby podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :)
Składniki na 6 porcji:
masło do posmarowania kokilek
125 g gorzkiej czekolady
2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany)
4 jajka
2 białka jaj
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kokilki posmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, a następnie żółtka.
- Wszystkie sześć białek ubić w dużej misce z odrobiną soli na delikatną pianę.
- Przełożyć 1/4 białek do czekolady i wymieszać, a następnie dodać resztę.
- Do kokilek przelać do pełna przygotowaną masę i oczyścić krawędzie.
- Ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut lub do wyrośnięcia.
- Oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.
Wspaniały suflet :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńFAJNY POMYSŁ!
OdpowiedzUsuń;-)
Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
Miłego Dnia!
Genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTen deser musiał być pyszny! *.*