Mini Panettone
Włoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą.
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki
1/2 szkl. ciepłego mleka
20 g drożdży świeżych
50 g miękkiego masła
2 cukry waniliowe
40 g cukru
skórka otarta z cytryny
1 jajko
2 żółtka
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo: masło do wysmarowania formy
łyżka bułki tartej
- W małej misce wymieszać drożdże z mlekiem, łyżką mąki i jednym cukrem waniliowym. Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn.
- Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukry, skórkę z cytryny, roztrzepane jajko i żółtka, masło w małych kawałeczkach.
- Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
- w trakcie wyrabiania rodzynki i kandyzowane skórki również wmieszać w ciasto.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Ciasto rozłożyć w papilotkach i pozostawić na godzinę, aby podrosło.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do niego podrośnięte babeczki i piec około 25 minut.
- Po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wyglądają niezwykle apetycznie!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają takie grzybki, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak grzybki. Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuń