Mini Panettone


Włoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą.



Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki
1/2 szkl. ciepłego mleka
20 g drożdży świeżych
50 g miękkiego masła
2 cukry waniliowe
40 g cukru
skórka otarta z cytryny
1 jajko
2 żółtka
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo: masło do wysmarowania formy
                    łyżka bułki tartej

  • W małej misce wymieszać drożdże z mlekiem, łyżką mąki i jednym cukrem waniliowym. Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn. 
  • Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukry, skórkę z cytryny, roztrzepane jajko i żółtka, masło w małych kawałeczkach.
  • Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. 
  • w trakcie wyrabiania rodzynki i kandyzowane skórki również wmieszać w ciasto. 
  • Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 
  • Ciasto rozłożyć w papilotkach i pozostawić na godzinę, aby podrosło.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do niego podrośnięte babeczki i piec około 25 minut. 
  • Po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne