Krem z zielonego groszku z miętą
Klasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty.
Składniki:
450 g mrożonego groszku
500 ml bulionu lub wody
duża cebula
oliwa z oliwek
spora garść świeżej mięty
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany kremówki
- Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.
- Wlać bulion i zagotować.
- Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie.
- Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
- Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
świetny pomysł z tą nutą mięty!
OdpowiedzUsuń