Kapuśniak


Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.  


Składniki:
500 g kapusty kiszonej
250 g żeberek wieprzowych
2 kiełbasy
2 marchewki
pietruszka
1/2 selera
cebula
kilka ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz

przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie

  • Żeberka pokroić na paski, wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około pół godziny.
  • Kapustę odcisnąć, grubo pokroić. 
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień.
  • Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić i dodać do kapuśniaku.
  • Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać również łyżkę przecieru pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne