Domowy majonez
Przepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek.
Składniki:
1 jajko
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
szczypta białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem.
- Dodać łyżeczkę oleju, zmiksować. Powtórzyć czynność 2 razy, aż masa zgęstnieje.
- Następnie ciągle miksując wlewać bardzo powoli cienką strużką resztę oleju.
- Miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przelać do słoiczka i wstawić do lodówki. Zużyc w ciągu 2-3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz