Czerwone curry z krewetkami po tajsku
Aromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Składniki:
250 g obranych krewetek tygrysich
cebula
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kuminu
2 łyżki czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
łyżka sosu rybnego
2 liście limonki kaffir
świeża kolendra
olej do woka
dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy
- Krewetki rozmrozić.
- Na patelni lub woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce świeży imbir oraz kumin i podsmażyć całość, a po kilku minutach dodać czerwoną pastę curry, zamieszać i ponownie podsmażyć.
- Wlać mleko kokosowe i sos rybny, wrzucić liście kaffiru.
- Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, po tym czasie dodać krewetki i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
- Gotowe curry przełożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
A można prosić o jakiś przepis lib zamiennik sosu rybnego i liści limonki?
OdpowiedzUsuńmyślę, że liście limonki można zamienić skórką z limonki, a sos rybny ewentualnie sosem sojowym
UsuńMożna prosić o jakiś namiar na sos rybny? A liście limonki są niezbędne czy można je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńa co z imbirem? :)
OdpowiedzUsuńO tak, gdzieś mi umknął, już dopisuję. Dziękuję :)
Usuń