Anielska babka
Bardzo delikatna i sprężysta babka na samych białkach z przepisu na angielskie Angel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu.
Składniki:
6 białek jaj
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce
- Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Mąkę przesiać z połową cukru.
- Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli.
- Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce pozostałego cukru (tego bez mąki). Ubijać kilka minut, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
- Do tak powstałej piany dodać przesianą mąkę z cukrem i delikatne wymieszać szpatułką, aby białka nie opadły.
- Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po tym czasie formę z babką wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić na kratce, kładąc ją "do góry nogami".
- Następnie cienkim nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyjąć.
- Podawać bez dodatków lub posypane cukrem pudrem / ozdobione bitą śmietaną i owocami.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Cudownie delikatna i puszysta, prawdziwie anielska :)
OdpowiedzUsuń