Zupa ogórkowa


Domowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu.


Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
4 ogórki kiszone
pół małego selera
pietruszka
marchewka
50 g ryżu
koperek
sól, pieprz
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego

  • Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu.
  • Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu.
  • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy.
  • Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem. 
  • Koperek posiekać i również dodać do zupy. 


Komentarze

  1. uwielbiam:) wersje z ryzem znam ale zdecydowanie wole z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama obierała ogórki, ścierała na tarce jarzynowej i dusiła na maśle przed dodaniem do zupy. Polecam tan sposób. Również wolę z ziemniakami. Dodatek koperku doskonale podbija smak. Najlepsza na wywarze z wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne