Zupa ogórkowa
Domowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu.
Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
4 ogórki kiszone
pół małego selera
pietruszka
marchewka
50 g ryżu
koperek
sól, pieprz
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu.
- Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy.
- Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem.
- Koperek posiekać i również dodać do zupy.
uwielbiam:) wersje z ryzem znam ale zdecydowanie wole z ziemniakami:)
OdpowiedzUsuńMoja mama obierała ogórki, ścierała na tarce jarzynowej i dusiła na maśle przed dodaniem do zupy. Polecam tan sposób. Również wolę z ziemniakami. Dodatek koperku doskonale podbija smak. Najlepsza na wywarze z wieprzowiny.
OdpowiedzUsuń