Zupa krem z brokułów
Kremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych.
Składniki:
1/2 kg różyczek brokułów
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
1/2 małego selera
2 ząbki czosnku
gęsta śmietana lub jogurt grecki
sól, pieprz
oliwa
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na średnim ogniu.
- Po kwadransie dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
- Dodajemy cebulkę z czosnkiem i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
- Doprawiamy pieprzem, solą i chwile jeszcze podgrzewamy zupę na małym ogniu.
- Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Moja ulubiona, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRównież moja ulubiona!:) bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń