Pasztet z cukinii
Wegetariański aromatyczny pasztet z cukinii z dodatkiem sera mozarella, świetny na kanapki lub jako przekąska. Szybka i prosta potrawa, a smakuje wybornie.
Składniki:
3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej)
3 cebule
1,5 szkl. bułki tartej
200 g sera mozarella
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
3 jajka
łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
- Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej.
- Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami.
- Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy.
- Przełożyć ostrożnie do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 70 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.
pasztet z cukinii jest moim ulubionym! Twój wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam, pasztet jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje :D
UsuńOlej słonecznikowy można zastąpić oliwą? :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale myślę że można
Usuńile należy kupić cukinii aby wyszły 3 szklanki?
OdpowiedzUsuń