Mule po marynarsku
Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres).
Składniki:
1 kg świeżych oczyszczonych małży
cebula
2 łyżki masła
100 ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
pieprz - ewentualnie
- Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
- Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia.
- Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.
- Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić.
- Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać.
proste i wykwintne. Najlepsze!
OdpowiedzUsuń