Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Pierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny.


Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
ananas w puszce
100 g pędów bambusa ze słoika
mała papryka czerwona
mała papryka zielona
mała cebula
2 cm świeżego imbiru
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego

na sos:
sok z ananasa z puszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki passaty pomidorowej
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
łyżeczka oleju sezamowego - opcjonalnie

  • Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Papryki, ananasa i cebulę pokroić w kostkę, a imbir drobno posiekać.  
  • Przygotować sos: mąkę rozprowadzić w soku z ananasa. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
  • Na patelni lub woku rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć go na talerz.
  • Następnie obsmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, dodać papryki i podsmażyć całość przez kilka minutę
  • Dodać ananasa i pędy bambusa, zmniejszyć ogień i po 3 minutach dodać imbir.
  • Dodać obsmażonego kurczaka i wlać sos. Wymieszać całość i podgrzać jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał.
  • Podawać na gorąco z ryżem lub chińskim makaronem.



Ten przepis bierze udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Komentarze

  1. Jadłam to danie w zeszłym tygodniu, jednak sama tego nie przygotowałam. Muszę to zmienić:) Twoje danie bardzo smacznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne