Kasza jaglana z cukinią i fetą


Błyskawiczne sycące danie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno.



Składniki:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
kilka suszonych pomidorów ze słoiczka
100 g sera feta
mała cukinia
2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
sól, pieprz, oregano
oliwa

  • Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać.
  • Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
  • Ugotowaną kasze przełożyć do miski, doprawić pieprzem, solą i olejem ze słoiczka.
  • Cukinię pokroić na cienkie plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i oregano. Następnie usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
  • Suszone pomidory pokroić w paski, a ser feta w kostkę.
  • Do kaszy dodać cukinię i pomidory. Wymieszać i ewentualnie doprawić. 
  • Przełożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć kostki sera.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne