Brioche
Najlepszy przepis na drożdżową babę, idealną na Wielkanoc. Francuska maślana brioche z przepisu mistrzyni kuchni Julii Child. Ciasto najlepiej zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.
Składniki na 2 sztuki:
1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2 %
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
5 jajek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
1/3 szklanki cukru
170 g miękkiego masła
- Do misy miksera wlać mleko, dodać drożdże, jedno jajko i szklankę mąki. Wymieszać wszystko szpatułką, aż składniki się połączą w ciasto. Posypać je kolejną szklanką mąki i odstawić na 40 minut. Nie przykrywać.
- Następnie dodać cukier, sól, jajka i szklankę mąki. Miksować przez 1-2 minuty na małych obrotach, a potem dosypywać resztę mąki (pół szklanki). Gdy składniki ponownie się połączą, zwiększyć moc miksera i nadal miksować około 15 minut. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać miękkie masło po kilka łyżek naraz.
- Wyrabiać kilka minut, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto, które będzie kleiste i miękkie. Miksować jeszcze minutę na wysokich obrotach, a potem 5 minut na średnich.
- Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny.
- Po tym czasie włożyć palce pod ciasto, lekko je unieść do góry. Znowu przykryć i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Formy do brioche posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Z każdej oderwać 1/3 ciasta i uformować z niej kulkę, a z reszty większą kulę. W większej kuli zrobić wgłębienie, w które włożyć mniejszą kulkę. Powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.
- Tak uformowaną brioche przełożyć do form, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Brioche posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wygląda majestatycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta, co prawda do Wielkanocy jeszcze czasu sporo, ale dobrze mieć taki przepis na zanadrzu :-)
OdpowiedzUsuń