Baci di ricotta


Mięciutkie serowe mini pączusie z przepisu Nigelli Lawson. Błyskawiczne w przygotowaniu i szybko znikające z talerza :)


Składniki:
200 g sera ricotta
2 jajka
75 g mąki
łyżka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

  • W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki i ekstrakt waniliowy.
  • Wymieszać ponownie całość .
  • Na patelnię wlać olej do około 2 cm wysokości i rozgrzać go do średniej temperatury.
  • Łyżeczką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone pączusie odsączyć na papierowym ręczniku i podawać posypane cukrem pudrem.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne