Surówka z kiszonej kapusty i marchewki



Klasyczna słodko-kwaśna surówka podawana najczęściej do smażonej ryby lub kotleta.



Składniki:
500 g kiszonej kapusty
2 duże marchewki
duże jabłko
3 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki cukru
sól, pieprz

  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i poszatkować. 
  • Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • W misce wymieszać wszystkie warzywa, dodać olej, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i ponownie wymieszać.
  • Schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny i podawać.


Komentarze

  1. Pamiętam podobny przepis z dzieciństwa.
    Bardzo smaczne wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta kiszona to podobno nasz polski prozac. Taka miseczka rano i deprecha idzie w kąt. Oczywiście systematyczność stosowania jest wskazana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne