Sałatka ze szpinakiem i mozarellą
Lekka sałatka z młodym szpinakiem, serem mozarella i suszonymi pomidorami, polana sosem winegret. Błyskawiczny pomysł na kolorowe danie z wykorzystaniem świeżego szpinaku.
Składniki:
szpinak baby
mozarella
suszone pomidory
pestki słonecznika
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać na małe kawałki.
- Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny i musztardę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sól, dokładnie wymieszać. Dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć szpinak, następnie ser i pomidory, posypać słonecznikiem i polać całość winegretem.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńja bym tylko dołożyła pierś / makaron żeby była wersja bardziej obiadowa. PYCHA
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
Usuńja robie: szpinak, mini mozarella, pom suszone, pestki dyni prażone i chipsy salami.(podsmażone) .. sos 2łyzeczki musztardy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub z pomidorów i łyżeczka miodu... boskaaaa
OdpowiedzUsuń