Sałatka ze szpinakiem i mozarellą


Lekka sałatka z młodym szpinakiem, serem mozarella i suszonymi pomidorami, polana sosem winegret. Błyskawiczny pomysł na kolorowe danie z wykorzystaniem świeżego szpinaku. 


Składniki:
szpinak baby
mozarella
suszone pomidory
pestki słonecznika
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz


  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać na małe kawałki.
  • Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny i musztardę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sól, dokładnie wymieszać. Dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Na talerzu ułożyć szpinak, następnie ser i pomidory, posypać słonecznikiem i polać całość winegretem.





Ten przepis bierze udział w akcji:

Niskokaloryczny styczeń

Komentarze

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym tylko dołożyła pierś / makaron żeby była wersja bardziej obiadowa. PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robie: szpinak, mini mozarella, pom suszone, pestki dyni prażone i chipsy salami.(podsmażone) .. sos 2łyzeczki musztardy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub z pomidorów i łyżeczka miodu... boskaaaa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne