Piernikowe muffinki z powidłami
Zimowa wersja muffinek, które cudnie pachną piernikiem, a w środku mają nadzienie z powideł śliwkowych. Nie sposób się im oprzeć ;)
Składniki na 12 sztuk:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
łyżka kakao
łyżka przyprawy korzennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki oleju
mały słoiczek powideł śliwkowych
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
- W wymieszanych suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać w nie jogurt, olej i wbić jajka. Wymieszać całość tylko do połączenia składników.
- Do każdej papilotki nałożyć czubatą łyżkę ciasta, następnie pełną łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryć pozostałą częścią ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 wysokości papilotek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Studzić w formie przez kilka minut, a potem przełożyć i studzić na kratce.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Ja bym się nie oparła, uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam!! wyszły przepyszne!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)))
Usuń