Piernikowe muffinki z powidłami


Zimowa wersja muffinek, które cudnie pachną piernikiem, a w środku mają nadzienie z  powideł śliwkowych. Nie sposób się im oprzeć ;)


Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
łyżka kakao
łyżka przyprawy korzennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki oleju
mały słoiczek powideł śliwkowych


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  • W wymieszanych suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać w nie jogurt, olej i wbić jajka. Wymieszać całość tylko do połączenia składników.
  • Do każdej papilotki nałożyć czubatą łyżkę ciasta, następnie pełną łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryć pozostałą częścią ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 wysokości papilotek.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Studzić w formie przez kilka minut, a potem przełożyć i studzić na kratce.






Ten przepis bierze udział w akcji:

Wigilia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne