Pełnoziarnisty chleb z płatkami


Zdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację.



Składniki:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych 
100 g płatków orkiszowych
paczuszka drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżeczka brązowego cukru
250 ml letniego mleka
250 ml letniej wody

  • W misce wymieszać suche składniki, zalać mlekiem i wodą. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki.
  • Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy "keksówki". Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia. 
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut, aż chlebek lekko się zrumieni.
  • Wyjąć go z formy i lekko postukać od spodu - upieczony powinien "pusto brzmieć".
  • Wystudzić na metalowej kratce. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne