Moskole


Góralskie placuszki z ugotowanych ziemniaków smażone na suchej patelni. Podawane z masłem czosnkowym lub ziołowym albo bryndzą.


Składniki na ok. 7-8 sztuk:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli i pieprzu
masło ziołowe lub bryndza

  • Ziemniaki przestudzić i przecisnąć przez praskę do miski.
  • Dodać mąkę, jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, a potem wyrobić na gładką masę.
  • Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcje ciasta i formować podłużne placuszki o grubości około 1 cm. 
  • Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placki z obu stron, aż się lekko przyrumienią.
  • Podawać z masłem ziołowym od razu po usmażeniu.





Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne