Kisz lotaryński (Quiche Lorraine)
Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
200 g wędzonego boczku
3 jajka
250 g śmietany
gałka muszkatołowa
sól. pieprz
- Mąkę i sól przesiać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółtko i wodę.
- Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.
- Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kwadrans do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć schłodzony spód tarty i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
- Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż się zrumieni. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić gałką pieprzem oraz solą.
- Na podpieczony spód wyłożyć boczek, zalać masą jajeczną i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut, aż masa będzie ścięta.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Hmmm, nawet niewidzialna że tak się nazywa,a gości często na naszym stole:)
OdpowiedzUsuń