Groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy.
Składniki:
szklanka wody
szklanka mąki
4 jajka
100 g masła
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować.
- Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aby masa się nie przypaliła. Gdy będzie już gęsta, zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia.
- Dodać po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym.
- Nałożyć masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
super, często robię kremy ale nie wiem czemu uzywam grzanek, teraz to zmienie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)