Creme brulee
Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą cukru, który po skarmelizowaniu tworzy chrupiącą skorupkę.
Składniki na 4 kokilki o pojemności 150 ml:
4 żółtka
500 ml śmietany kremówki 30%
laska wanilii
laska wanilii
4 łyżki cukru
na wierzch deseru:
4 łyżki cukru
- Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić na 110 stopni C.
- Do żółtek dodać cukier puder, ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą masę.
- Dodawać powoli śmietankę ciągle mieszając, aby żółtka się nie zwarzyły. Mieszać delikatnie, aby za bardzo nie napowietrzyć kremu.
- Napełnić kremem kokilki i wstawić do piekarnika na około godzinę lub nieco dłużej, jeżeli naczynia są głębsze. Ważne jest, aby po wyciągnięciu masa była ścięta.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Deser z wierzchu posypać cukrem, który skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :]
UsuńU mnie w szafce już chyba 3 lata leży palniczek do karmelizowania cukru, a ja jakoś nie mogę się zebrać, żeby gaz kupić, co za skandal! Koniecznie muszę to nadrobić ;-)
OdpowiedzUsuń