Chai Tea Latte
Domowa wersja aromatycznej herbaty Chai Tea Latte z brązowym cukrem, korzennymi przyprawami i dodatkiem spienionego mleka .
Składniki na 2 porcje:
szklanka wody
szklanka mleka
2 łyżeczki brązowego cukru
torebka czarnej herbaty
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki
gwiazdka anyżu
kilka goździków
- W rondelku zagotować wodę z przyprawami i cukrem. Pogotować kilka minut na małym ogniu.
- Zdjąć miksturę z ognia i zaparzyć w niej herbatę.
- Przelać do innego naczynia odcedzając przez sitko przyprawy.
- Mleko podgrzać, spienić i przelać do szklanek.
- Dolać przygotowaną korzenną herbatę, a wierzch oprószyć cynamonem.
Wygląda świetnie! Lubię korzenne klimaty, więc muszę spróbować ;>
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia :D tylko nie piję mleka ;/
OdpowiedzUsuńProwadzisz rewelacyjnego bloga. Zdjęcia w pięknej jakości, bardzo ciekawe przepisy o różnym stopniu zaawansowania kulinarnego, bardzo kuszące. Dawno nie trafiłam na tak dobrego bloga kulinarnego. Przepis z herbatą zrobię na pewno, jak i inne przepisy. Mam już za sobą mule w sosie śmietanowym. Będę tutaj na pewno zaglądać :)
OdpowiedzUsuńbardzo DZIĘKUJĘ za miłe słowa :)))
UsuńCzęstuję się!
OdpowiedzUsuń