Absolutnie czekoladowe ciasteczka


Ciastka z obłędną ilością czekolady, na które przepis znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Chyba nigdy nie jadłam bardziej czekoladowych ciasteczek… Przepis wart wypróbowania :)



Składniki na 12 sztuk:
125 g gorzkiej czekolady
150 g mąki
30 g kakao
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
jajko
350 g groszków czekoladowych lub kawałków gorzkiej czekolady

  • Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce utrzeć masło z oboma rodzajami cukru. Dodać stopioną czekoladę i wymieszać.
  • Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać.
  • Następnie wsypać sypkie składniki, wymieszać i dodać groszki czekoladowe.
  • Odmierzyć 12 równych porcji np. łyżką do lodów i przełożyć je w odstępach na blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem.
  • Wyjąć blaszkę z ciastkami i odstawić na około 5 minut, żeby przestygły a następnie przełożyć je na metalową kratkę, żeby stwardniały i całkowicie wystygły.   




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne