Śledzie po kaszubsku


Śledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym...


Składniki:
300 g śledzi matiasów
3 cebule
90 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka cukru
3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżki
szczypta pieprzu i/lub chilli


  • Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.
  • Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.
  • Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.



Ten przepis bierze udział w akcji:

Śledzie Wigilijne 2014

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne