Sernik piernikowy


Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
na spód:
200 g pokruszonych pierniczków z melasą
3 łyżki masła
2 łyżki cukru

na masę:
650 g sera twarogowego
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
łyżka melasy
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka startej skórki z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem. 
  • Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy oraz boki do 1/3 wysokości.
  • Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
  • Temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
  • W misie miksera zmiksować ser przez około 2-3 minuty, aż będzie puszysty. Ciągle miksując dodawać cukier i ekstrakt z wanilii.
  • Zmniejszyć prędkość miksera do minimum i dodawać powoli pozostałe składniki: najpierw jajka, potem melasę, przyprawy, sól i skórkę z cytryny.
  • Zmiksowaną masę wylać powoli na podpieczony spód i wstawić tortownicę do piekarnika.
  • Piec około 60 - 65 minut, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na cała noc.
  • Przechowywać w lodówce.




Ten przepis bierze udział w akcji:

Świąteczne słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne