Sernik piernikowy
Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
na spód:
200 g pokruszonych pierniczków z melasą
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
na masę:
650 g sera twarogowego
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
łyżka melasy
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka startej skórki z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy oraz boki do 1/3 wysokości.
- Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
- Temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
- W misie miksera zmiksować ser przez około 2-3 minuty, aż będzie puszysty. Ciągle miksując dodawać cukier i ekstrakt z wanilii.
- Zmniejszyć prędkość miksera do minimum i dodawać powoli pozostałe składniki: najpierw jajka, potem melasę, przyprawy, sól i skórkę z cytryny.
- Zmiksowaną masę wylać powoli na podpieczony spód i wstawić tortownicę do piekarnika.
- Piec około 60 - 65 minut, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na cała noc.
- Przechowywać w lodówce.
Ten przepis bierze udział w akcji:
musiał obłędnie smakować :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda idealnie! Narobiłaś mi apetytu... :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)))
OdpowiedzUsuń