Pierniczki z melasą
Korzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.
Składniki:
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
150 g melasy
- Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika.
- Do misy miksera wrzucić masło i cukier, Utrzeć na puszysto na średnich obrotach.
- Dodać jajko i ponownie wymieszać.
- Dodać melasę i zmniejszyć prędkość miksera do najmniejszej.
- Stopniowo dodawać suche składniki, najlepiej w trzech partiach. Wymieszać do połączenia składników.
- Gdy ciasto będzie już gotowe, przełożyć je do miski i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Piekarnik nastawić na 175 stopni C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość około 6 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec około 10-14 minut w zależności od wielkości pierniczków. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Jaki ładny Pan Ciastek :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńPan Ciastek to mój ulubiony pierniczkowy kształt. :)) Koniecznie z lukrowanymi guziczkami! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńAle "150 g szklanki melasy" to chyba błąd ;)
oczywiście, że tak ;) już poprawiam...
UsuńJak długo można je przechowywać? 😊
OdpowiedzUsuń