Pierniczki staropolskie



Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. 



Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
250 g miodu prawdziwego
125 g masła
3/4 szklanki cukru
40 g przyprawy piernikowej
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli


  • Cukier, masło i miód podgrzać w rondlu, często mieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  • Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.
  • Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed pieczeniem.
  • W dniu pieczenia pierniczków wyjąć ciasto z lodówki. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 170 stopni. 
  • Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawać dowolne kształty. 
  • Pierniczki układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec około 10-15 minut w zależności od ich wielkości. 
  • Wystudzić na kratce i polukrować.




Komentarze

  1. jakie sa po upieczeniu?? miekkie, twarde, czy trzeba je znowu w cos wlozyc do skruszenia, dziekuje, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne