Bigos staropolski


Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. 



Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)
300 g łopatki wieprzowej
10 suszonych borowików
2 cebule
10 suszonych śliwek
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
40 ml czerwonego wina
sól, pieprz, cukier

  • Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.
  • Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
  • Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody, pokroić w paski i razem z wywarem dodać do kapusty.
  • Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  • Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.
  • Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Podawać z chlebem.







Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne