Zupa z suszonych grzybów
Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Bardzo aromatyczna dzięki kawałkom suszonych grzybów. Sycący i rozgrzewający posiłek w jesienno - zimowe dni.
Składniki:
30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików
5 dużych ziemniaków
2 marchewki
pietruszka
seler
cebula
ząbek czosnku
garść natki pietruszki
2 listki laurowe i 2 ziela angielskie
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy
- Suszone grzyby wsypać do garnka, zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć.
- Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz wodę, w której się gotowały.
- Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i doprawić solą oraz pieprzem..
- Gotować całość na małym ogniu około 20-30 minut, aby warzywa zmiękły.
- W tym samym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić je i dodać do zupy.
- Na samym końcu doprawić śmietaną, a przed podaniem posypać świeżą natką.
Pychota, melduję się u Ciebie na taką pyszna miseczkę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś że mam kilka słoiczków suszonych grzybów z pięknych Borów Dolnośląskich. Chyba jutro grzybówę zrobię.
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuń