Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem
Zdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.
Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoa
sól, pieprz świeżo mielone
3 łyżeczki oliwy
3/4 łyżeczki mielonej papryki
4 filety tilapii
ogórek zielony
1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru
1/3 szklanki pokruszonego sera feta
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.
- Ogórka pokroić w kostkę.
- Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).
- Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować
- Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać.
Zdrowo i pysznie, czego więcej chcieć od obiadu...
OdpowiedzUsuńI na dodatek szybko :)
Usuń