Owsiane ciastka z dynią i śliwkami
Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)
Składniki na 8 dużych ciastek:
szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
łyżeczka sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżka melasy
100 g masła
1/2 szklanki puree z dyni
1 żółtko
1/2 szklanki brązowego cukru
duża garść suszonych śliwek
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon i sól.
- Masło roztopić, dodać do niego melasę i cukier brązowy, przemieszać.
- Wmieszać żółtko, a następnie puree z dyni.
- Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć.
- Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać.
- Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta.
- Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasta zaczną lekko brązowieć po bokach.
- Wyjąć i wystudzić.
pyszne, domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuń