Owsiane ciastka z dynią i śliwkami


Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)



Składniki na 8 dużych ciastek:
szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
łyżeczka sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżka melasy
100 g masła
1/2 szklanki puree z dyni
1 żółtko
1/2 szklanki brązowego cukru
duża garść suszonych śliwek

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia. 
  • W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon i sól.
  • Masło roztopić, dodać do niego melasę i cukier brązowy, przemieszać. 
  • Wmieszać żółtko, a następnie puree z dyni.
  • Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć. 
  • Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać.
  • Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta.
  • Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasta zaczną lekko brązowieć po bokach.
  • Wyjąć i wystudzić.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne