Mus z dyni i jabłek



Smaczny pomysł na wykorzystanie dyni. W mojej kuchni służy głównie jako dodatek do naleśników, ale myślę, że pasuje do wielu innych deserów.



Składniki:
200 g puree z dyni
2 jabłka
2 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice lub 1/2 łyżeczki cynamonu


  • Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać cukier i przyprawę.
  • Prażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozpadną.
  • Dodać puree z dyni i chwilę jeszcze podprażyć całość. 
  • Gorący mus przełożyć do słoika, zakręcić zakrętką i odwrócić do góry dnem, ewentualnie pasteryzować. Przechowywać w lodówce.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne