Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)
Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji.
Składniki na duże naczynie:
1 kg ziemniaków
300 ml mleka
300 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy typu dijon
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki miękkiego masła
ewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane
- Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką, musztardą i solą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przeciąć ząbek czosnku na połowę i natrzeć nim ścianki naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem.
- Przełożyć ziemniaki razem z płynem, w którym się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.
- Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble.
- Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz