Granola
Granola, czyli chrupiąca mieszanka różnego rodzaju płatków zbożowych, owoców suszonych, migdałów i miodu. Najlepsza z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :)
Składniki:
szklanka płatków owsianych
Szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki miodu
szklanka posiekanych migdałów
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
szklanka rodzynek/żurawiny/moreli
- Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie suche składniki oprócz suszonych owoców wsypać do miski.
- Dodać miód (można go wcześniej lekko podgrzać) wymieszany z olejem i całość dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, przemieszać co około 10 minut.
- Po wystudzeniu wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i przesypać do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.
Ten przepis bierze udział w akcji:
uwielbiam domową granolę, świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuń