Granola


Granola, czyli chrupiąca mieszanka różnego rodzaju płatków zbożowych, owoców suszonych, migdałów i miodu. Najlepsza z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :)

Składniki:
szklanka płatków owsianych
Szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki miodu
szklanka posiekanych migdałów
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
szklanka rodzynek/żurawiny/moreli

  • Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie suche składniki oprócz suszonych owoców wsypać do miski.  
  • Dodać miód (można go wcześniej lekko podgrzać) wymieszany z olejem i całość dokładnie wymieszać.
  • Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, przemieszać co około 10 minut. 
  • Po wystudzeniu wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i przesypać do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika.



Ten przepis bierze udział w akcji:

W orzechowym raju 3

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne