Ciasto marchewkowe (bezglutenowe)
Aromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy...
Składniki:
200 g startej na małych oczkach marchwi
100 g mąki gryczanej
90 g brązowego cukru
80 ml oleju/oliwy
30 g orzechów włoskich
30 g wiórków kokosowych
2 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa: 100 g kremowego serka philadelphia
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
dodatkowo: garść orzechów włoskich
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać.
- Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość.
- Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika.
- Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka".
- Wyjąć i wystudzić.
- Wszystkie składniki na polewę umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i wyrównać.
- Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńzgadzam się! i zapewne w smaku idealne!
Usuńmoim zdaniem naprawdę idealne...
UsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZ mąką gryczaną mówisz...? Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam!!!
UsuńŚwietne zdjęcia i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)))
Usuńprezentuje się wspaniale! i w dodatku bezglutenowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, wersja z serkiem bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis! :)
Wygląda obłędnie!
Ciacho jak z bajki ^^
OdpowiedzUsuńA zostało jeszcze kawałeczek, jak tak to bardzo poproszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog ! Obserwuję !
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)))
UsuńCzy jaka oddzielić i ubić białka?
OdpowiedzUsuńnie ma takiej konieczności :)
UsuńZrobiłam z połowy tego przepisu i z mąki ryżowej i też są super, chociaż mało słodkie. Ale ja użyłam miodu, więc może dlatego.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Nie miałam tyle mąki gryczanej i dałam mniej niż połowę kukurydziane. Nie dałam proszku do pieczenia w ogóle, tylko łyżkę sody. Nie dałam kokosu bo nie lubię. Zamiast cukru brązowego dałam trzcinowy. Wyszło pycha!
OdpowiedzUsuńTo chyba ciasto, które zawsze się udaje mimo wielu modyfikacji :D
UsuńKasia :) Witaj - niespodzianka ;) trafiłam tu szukając super przepisu na casto marchewkowe - jutro je piekę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Już piekę z piąty raz ! Zawsze dodaje trochę mniej cukru i wychodzi również słodkie .
OdpowiedzUsuńSuper! A mniejsza ilość cukru to bardzo dobry pomysł :)
Usuń