Tajskie czerwone curry z warzywami
To pożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację. Orientalne przyprawy i mleko kokosowe to składniki, które podkreślają jego charakterystyczny intensywny smak.
Składniki:
2-3 łyżki czerwonej pasty curry
duża cebula
cukinia
papryka czerwona
średni batat lub 2 ziemniaki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
limonka
1 cm świeżego imbiru
olej do woka
sól, pieprz
dodatkowo: ryż jaśminowy, kolendra lub bazylia do dekoracji
- Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę. W woku rozgrzać olej na dużym ogniu, wrzucić cebulę i mieszając podsmażyć ją do miękkości przez 2-3 minuty.
- Dodać czerwoną pastę curry oraz starty imbir i nadal podsmażać przez około 2 minuty, aby uwolnił się aromat.
- Dodać cukinie, paprykę i batata, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Wlać mleko kokosowe i wycisnąć sok z limonki, pogotować jeszcze kilka minut do zagęszczenia potrawy.
- Doprawić sola i pieprzem.
- Przełożyć na talerze i udekorować bazylią lub kolendrą. Podawać z ryżem jaśminowym.
genialnie wygląda, serio. po powrocie ze szkoły taka kolacja to wręcz spełnienie marzeń :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)))
UsuńAleż smakowite :-)
OdpowiedzUsuńIle mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuńduża puszka, już uzupełniam - dziękuję :)
UsuńCo znaczy duza puszka? :) ile ml?
Usuń400 ml
UsuńPyszne, gotowalam wiele razy, ja jednak dodaję filet z kurczaka pokrojony w kostkę.
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis, nieco egzotyczny, pycha
OdpowiedzUsuń