Sałatka z grillowanym kurczakiem i mozarellą
Lekka ale sycąca sałatka na obiad lub kolację. Jako dodatek polecam kilka kromek razowego pieczywka.
Składniki:
pierś z kurczaka
kuka mozarelli
rukola
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
zioła prowansalskie
na sos:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pieprz, sól
czosnek
- Pierś z kurczaka skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Upiec na patelni grillowej.
- Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę w cienkie talarki, a pomidorki na połówki.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać składniki sosu (mój był bardzo gęsty, ponieważ dałam aż 3 ząbki czosnku :)
- Na talerzu ułożyć rukolę i resztę warzyw, polać przygotowanym sosem.
- Zgrillowanego kurczaka pokroić w paski i ułożyć na wierzchu sałatki.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
Prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń