Risotto z grzybami (Risotto al funghi)
Klasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat...
Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu arborio
100 g świeżych grzybów
500 ml gorącego bulionu warzywnego
1/2 cebuli
czosnek
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy
100 ml białego wina
garść natki pietruszki
sól morska, pieprz świeżo zmielony
2-3 łyżki startego parmezanu
- Grzyby pokroić w plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni podsmażyć na 2 łyżkach masła grzyby.
- Następnie przełożyć je na talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek.
- Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować.
- Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.
- Powtarzać wlewanie bulionu, aż ryż wchłonie całość i będzie z zewnątrz miękki a w środku al dente. Trwa to około 15-20 minut.
- Dodać odłożone grzyby, zamieszać i zdjąć z ognia.
- Dodać starty parmezan i resztę masła. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać od razu posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz