Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte)
Jesienny napój dla miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie!
Składniki:
na przyprawę "Pumpkin Pie Spice":
4 łyżki cynamonu,
3 łyżki imbiru mielonego,
2 łyżki gałki muszkatołowej,
łyżka zmielonych gożdzików,
szczypta kardamonu
na Pumpkin Spice Latte:
1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice"
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru brązowego
espresso
2 łyżki puree z dyni
bita śmietana
- Mleko podgrzać i spienić.
- Puree z dyni wymieszać z brązowym cukrem i przyprawą "Pumpkin Pie Spice".
- Dodać do mleka, ponownie zamieszać i przelać do kubka (można to zrobić przez sitko, aby odcedzić ewentualne większe kawałki dyni).
- Wlać powoli gorące espresso, a wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą :)
Ten przepis bierze udział w akcji:
PYSZNE!
OdpowiedzUsuńSMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńMuszę wreszcie je zrobić;)) Taka kombinacja przypraw jest na pewno świetna:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w mojej akcji.
OdpowiedzUsuń