Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf)


Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.



Składniki:
225 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki razowej
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suszonych
300 ml ciepłej wody
olej roślinny
2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka


  • Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej.
  • Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód.
  • Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce. 
  • Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę.
  • Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut
  • Wyjąć i wystudzić na kratce.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne