Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf)
Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
225 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki razowej
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suszonych
300 ml ciepłej wody
olej roślinny
2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka
- Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej.
- Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód.
- Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
- Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.
- Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę.
- Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami.
- Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut
- Wyjąć i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz