Pianka z owocami i galaretką
Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)
Składniki:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
2 galaretki jagodowe
300 g borówek amerykańskich
kilka okrągłych biszkoptów
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki).
- Galaretkę jagodową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać jeszcze płynną galaretkę.
- Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki.
- Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać.
- Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką i schłodzić całość.
Komentarze
Prześlij komentarz