Palmiery z suszonymi pomidorami
Kolejna ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Chrupiące zawijańce z suszonymi pomidorami i rozmarynem, które prezentują się bardzo apetycznie. Polecam!
Składniki na około 37-40 sztuk:
płat gotowego ciasta francuskiego
słoik suszonych pomidorów
rozmaryn lub tymianek
jajko
- Piekarnik nastawić na 200 Stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
- Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ułożyć je równomiernie na cieście. Posypać całość rozmarynem lub tymiankiem.
- Oba dłuższe boki ciasta zawinąć do wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans.
- Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste.
Pięknie wyglądają ;) i na pewno są pyszne! :)
OdpowiedzUsuń