Palmiery z suszonymi pomidorami


Kolejna ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Chrupiące zawijańce z suszonymi pomidorami i rozmarynem, które prezentują się bardzo apetycznie. Polecam!



Składniki na około 37-40 sztuk:
płat gotowego ciasta francuskiego
słoik suszonych pomidorów
rozmaryn lub tymianek
jajko

  • Piekarnik nastawić na 200 Stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
  • Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ułożyć je równomiernie na cieście. Posypać całość rozmarynem lub tymiankiem.
  • Oba dłuższe boki ciasta zawinąć do wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans.
  • Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  •  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne