Kurczak Tandoori
Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.
Składniki:
4 pałki lub podudzia z kurczaka
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1-2 małe suszone chilli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 limonki
100 g jogurtu naturalnego
- Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce.
- Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.
- Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką.
- Podawać od razu po upieczeniu z ryżem jaśminowym i raitą ogórkową.
uwielbiam :) pycha!
OdpowiedzUsuń