Zupa z boczniaków
Szybka aromatyczna zupa z boczniakami i makaronem.
Składniki:
500 g boczniaków
2 marchewki
cebula
pietruszka
1/2 selera
1 litr bulionu
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy lub masła
makaron łazanki
natka pietruszki
Boczniaki umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, podsmażyć grzyby. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i również podsmażyć w garnku.
Dodać bulion i boczniaki. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Gotową zupę przelać na talerze, posypać natką pietruszki i podawać z łazankami lub ulubionym makaronem.
też czasem robię zupę z boczniaków, muszę wypróbować Twój przepis, myślę, że smakuje super :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda obłędnie, muszę ją koniecznie wypróbować w wolnej chwili. A do tego masz zachwycające zdjęcia ;] Na pewno będę tu zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, że się podoba :D
UsuńLubię boczniaki, ale w zupie ich jeszcze nie jadłam, zachęcająca propozycja.
OdpowiedzUsuń