Tabbouleh
Składniki:
szklanka kaszy kuskus
2 pomidory
ogórek zielony
papryka żółta
duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
kilka listków mięty
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
- Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać.
- Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
- Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Nie wiedziałam o takie sałatce, wygląda ona bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, a teraz kiedy dostępna jest mieta marokańska koniecznie musze taką zrobić. Dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńDo Do tej sałatki dodaje się sucha kasze. Sama napęcznieje dzięki sokom z warzyw. Trzeba przygotować kilka godzin wcześniej.
OdpowiedzUsuńKaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, czyli przeważnie zalać przegotowaną osoloną wodą, przykryć na 10 minut, aby kasza napęczniała, a następnie rozdrobnić widelcem.
Usuń