Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Klasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;)
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chilli
50 ml oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól
starty parmezan - ewentualnie
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
- W trakcie gotowania przygotować sos: posiekać drobno chilli, czosnek i natkę pietruszki.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i chilli.
- Następnie dodać odcedzony makaron, krótko podsmażyć dodając pod koniec natkę pietruszki.
- Wymieszać i doprawić do smaku solą.
- Przełożyć na talerze i ewentualnie oprószyć startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz