Scones z żurawiną
Popularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu.
Składniki na 9 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka
1 jajko
duża garść suszonej żurawiny
- Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę.
- Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie ciasto.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około 1,5 cm i wyciąć z niego szklanką lub foremką okrągłe bułeczki.
- Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 5 minut.
- Posmarować pozostałym mlekiem i piec około 10-13 minut.
- Podawać jeszcze ciepłe np. z bitą śmietaną lub masłem i dżemem.
Jakie apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, chętnie bym takiej skosztowała :)
OdpowiedzUsuńZ żurawiną jeszcze nie próbowałam. Fajne :)
OdpowiedzUsuńIdealne na leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń